Bizden Haberler

Arapça Öğretiminde Yeni Dönemin Başlangıcı İstanbul’dan İlan Edildi / 06.05.2019
Bu yıl 10.su gerçekleştirilen Arapça Bilgi ve Etkinlik yarışmalarının Türkiye Finalleri muhteşem bir ödül töreni ile son buldu. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde yapılan ödül töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazıf Yılmaz “Arapça yarışmaları sayesinde İmam Hatip Okullarında Arapça öğretiminde yepyeni bir sayfa açıktık” dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde, Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği’nin destekleriyle “Arapça Öğretimini Geliştirme Projeleri” kapsamında Türkiye’deki İmam Hatip Okulları arasında bu yıl 10.su düzenlenen Arapça Yarışmalarının Türkiye Finalleri Başakşehir Belediyesi’nin destekleri ile Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 

 

Anadolu İmam Hatip Liselerinden Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi Arapça Bilgi Yarışmalarında Türkiye Birincisi olurken, Şanlıurfa Haliliye Süleymaniye Kız AİHL Arapça Şiir Okuma Yarışması’nda, İstanbul Esenyurt Recep Tayyip Erdoğan Kız AİHL Arapça Metin Canlandırma Yarışması’nda, İstanbul Üsküdar Hakkı Demir AİHL de Arapça Hat/Kaligrafi dallarında Türkiye birincisi oldular.  İmam Hatip Ortaokullarında ise Türkiye birinciliği ödülleri Arapça Şiir Okuma Dalında Trabzon Akçaabat Şehit Samet Uslu İmam Hatip Lisesi’ne, Arapça Hikaye Canlandırma dalında Kayseri Melikgazi Şehit Mehmet Polat İmam Hatip Ortaokuluna ve Arapça Çocuk Şarkıları dalında ise İstanbul Ümraniye Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu’na verildi.  

 

Bünyesinde Arapça Hazırlık Sınıfı olan 14 Anadolu İmam Hatip Lisesi arasında yapılan Arapça Münazara yarışmalarında üç yıldır ardı ardına Türkiye Şampiyonu olan ve 2018’de ülkemize Katar Münaralarında dünya birinciliği kazandıran İzmit Mehmet Akif Ersoy Kız AİHL Türkiye üçüncüsü olurken, Başakşehir Emin Saraç AİHL Türkiye ikincisi, İstanbul Beyoğlu AİHL ise Türkiye birincisi oldu. 

 

Elemelerine 126.942 öğrencinin katıldığı ve Türkiye’nin en büyük Arapça dil etkinliği olan Arapça yarışmalarının ödül töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yabancı dil öğretimi alanında yapmış olduğu etkinlikleri takdirle izlediğini ve öğrencilerin performansından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Arapça yarışmalarının proje ortağı olan Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça da ödül töreninde yapmış olduğu konuşmada “hayal edenler dünyayı değiştirir” diyerek Türkiye’de ve dünyada İslam Ümmetinin Arapçayı öğrenmesi için çok büyük hayallerinin olduğunu ve geçtiğimiz on yıldır “ekip ruhu” ve güçlü bir takımla adım adım bu hayalleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. 

 

81 ilde 100’ü aşkın merkezde 1000’e yakın akademisyen, sanatçı, dil bilimcinin seçici kurul olarak görev yaptığı Arapça yarışmalarının Türkiye finalleri Başakşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Başakşehir Kaymakamı Kazım Tekin, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Önder İmam Hatipliler Derneği Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı Tayfur Esen ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin dışında Filistin, Irak, Ürdün, Yemen, Suriye, Mısır, Tunus, Cezayir ve İngiltere’den akademisyen ve yetkililer ödül töreninde İmam Hatiplileri yalnız bırakmadı. Akdemistanbul Dil Eğitim Kurumları’nın danışmanlığında yapılan Arapça yarışmaları, Al-Hiwar London, Rafidin Irak ve TRT Arapça televizyon kanalları dışında programın iletişim sponsorluğunu yapan Misk FM’de canlı bağlantılarla izleyicilerle buluştu.