Bizden Haberler

Arapça'nın En İyileri Konya'da Yarıştırlar / 01.05.2013
Şiirde İstanbul Kazım Karabekir Anadolu İmam Hatip Lisesi?nden Gülbeyaz Çiçek, Hitabette Afyonkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi?nden Cavit Hondi, musikide Ankara Yenimahalle Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bilgi Yarışmalarında ise Konya Selçuklu Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri şampiyon oldu.

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından Akademi Lisan ve İlmî Araştırmalar Derneği ile ortaklaşa düzenlenen İmam Hatip Liseleri Arası Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları'nın Türkiye Finali muhteşem bir törenle sona erdi.

Konya Selçuklu Uluslararası Spor Salonu’nda gerçekleşen ve yoğun bir katılımın yaşandığı finallere Türkiye’nin farklı illerinden gelen vatandaşların yanı sıra Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, Filistin, Fas, Tunus, İngiltere ve Malezya’dan gelen akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin geçen yıl düzenlenen yarışmaları galip bitirdiği için bu yıl Konya’da düzenlenen yarışmalara Selçuklu Belediyesi ev sahipliği yaptı. Konya'nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV), Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı ve Türk Anadolu Vakfı’nın da destek verdiği yarışmalarda öğrencilerin coşkusu görülmeye değerdi.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Arapça’nın önemine dikkat çekerek “Arapça Kuran-ı  Kerim’in, peygamberimizin dilidir. Yüce dinimize hizmet etmek için çıktığımız bu yolculukta bizleri yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi. Bu yarışmaların Türkiye’de İmam-Hatip Liselerinde Arapça eğitimine heyecan kattığına, projenin Arap dünyasında Türkiye’ye olan ilgiyi ve muhabbeti arttırdığına vurgu yapan Ağırakça, “Arapçanın okullarımızda daha sağlıklı bir şekilde öğretilmesi, Türkiye ve Arap dünyası arasında kültürel köprülerin pekiştirilmesi ve aynı heyecanı yaşayan öğrencilerimizin kaynaşması adına bu proje çok önemlidir” dedi.

Bu yarışmaların herkesten büyük ilgi gördüğünü hatırlatan Ağırakça, programa yeterince ilgi göstermeyen siyasilere de sitem ederek “Arapçanın bu mutlu gününde gönül isterdi ki bakanlarımız da milletvekillerimiz de aramızda olsun. Ama olmadı. İnşallah önümüzdeki yarışmalarda bizleri yalnız bırakmazlar. Bu güzel günde bizleri yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Gönlünde Kuran-ı Kerim coşkusunu taşıyan öğrencilerle bir arada bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten TİMAV Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, “Kuranı anlamak, hakikati anlamaktır. Bunun yolu da Arapçayı öğrenmekten geçer. Arapçayı öğrenme gayretinin imam hatip liseleri arasında yarışmaya dönüştürülmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Katılımcıları selamlayarak sözlerine başlayan Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan, Arapçanın her gün daha da ilgi gördüğüne dikkat çekerek, “Hem dinimizi daha iyi öğrenmek hem de içinde bulunduğumuz coğrafyamızdaki iletişimi yaygınlaştırmak için Arapça olmazsa olmazdır. Bu etkinlikler sayesinde öğrenciler Arapçayı daha çabuk öğreneceklerdir. Yarışmalarda işbirliği içinde olduğumuz kurumlara, öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Coşkunun eksik olmadığı yarışmaların iki gün süren finalleri sonucunda en iyilerin isimleri açıklandı. Birincinin umre, ikincinin Ipad, üçüncünün ise Iphone ile ödüllendirildiği yarışmaların şiir bölümünde Sakarya Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Tuğçe Kaya 3’cü, Kayseri Kocasinan Mustafa Germeli Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Musa Muhammed 2’ci, İstanbul Kazım Karabekir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Gülbeyaz Çiçek 1’nci oldu.

Hitabet ve canlandırma bölümünde Hatay İskenderun Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Fatih Bilir 3’cü, İstanbul Maltepe Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Şüheda Armağan 2’ci, Afyonkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Cavit Hondi 1’nci oldu.

Bilgi yarışmalarında Konya Selçuklu Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi 1’ci, Hatay İskenderun Anadolu İmam Hatip Lisesi 2’ci, Trabzon Akçaabat Anadolu İmam Hatip Lisesi 3’cü, Zonguldak Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi 4’cü oldu.

Musiki yarışmalarında Kayseri Anadolu İmam Hatip Lisesi 3’cü, Rize Çamlıhemşin Anadolu İmam Hatip Lisesi 2’ci, Ankara Yenimahalle Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi 1’ci oldu.

Arapça Graffiti yarışmalarında Murat Sandıkçıoğlu 3’cü, Ali Can Arımaz 2’nci, Sedat Tünay ise birinci oldu. Ödüllerin dağıtımının ardından program şampiyon okulların ve öğrencilerin onları birinci yapan muhteşem performanslarıyla sona erdi.

Türkiye genelinde 80 ilden 571 okulun katıldığı yarışmalar Arapça Bilgi, Arapça Şiir Okuma, Arapça Hitabet (Metin Canlandırma) ve Arapça Musiki alanlarında yapılıyor. 6 Nisan’da il elemeleri, 27 Nisan’da bölge elemeleri yapılan yarışmalarda finale kadar gelinen süreçte 3000 öğrenci, 1000’e yakın öğretmenin rehberliğinde Arapça için ter döktü.

25 Arap ülkesinden 425 milyona yakın bir nüfusun konuştuğu Arapça, Kur'an-ı Kerim'in dili olması sebebiyle tüm İslam dünyası için de büyük bir öneme sahip. Önemi her geçen gün artan bu dile dikkat çekmek isteyen yarışmaların amacı, Arapçayı daha etkin kullanan, kendilerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen, sosyal, kültürel ve iktisadi ilişkileri geliştirebilecek gençlerin yetiştirilmesi şeklinde ifade ediliyor.