Duyurular

10. Arapça Yarışmaları Türkiye Finallerine Geri Sayım Başladı / 10.04.2019
2009 yılında İmam Hatip Okulları arasında başlayan Arapça Yarışmaları bu yıl 10 yaşında. Yarışmaya Türkiye genelinde sekiz ayrı dalda 126.942 öğrenci iştirak etti. Dünya genelinde Arapça Dil etkinlikleri arasında en büyük etkinlik olarak kabul edilen “Arapça Yarışmaları” bir dünya dili olan Arapçaya dikkat çekiyor…

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde, Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği’nin destekleriyle “Arapça Öğretimini Geliştirme Projeleri” kapsamında Türkiye’deki İmam Hatip Okulları arasında bu yıl 10.su düzenlenecek olan Arapça Yarışmalarının il elemeleri Nisan ayı itibariyle tamamlandı. Yarışmada İmam Hatip Lisesi öğrencileri Arapça Bilgi, Arapça Şiir Okuma, Arapça Metin canlandırma, Arapça Hat/Kaligrafi dallarında; İmam Hatip Ortaokulları öğrencileri ise Arapça Şiir Okuma, Arapça Hikaye Canlandırma ve Arapça Çocuk Şarkıları dallarında bünyesinde Arapça Hazırlık Sınıfı bulunan proje okulları ise Arapça Münazara dalında yarışıyorlar.

81 ilde 100’ü aşkın merkezde 1000’e yakın akademisyen, sanatçı, dil bilimcinin seçici kurul olarak görev yaptığı Arapça yarışmalarına bu yıl rekor katılım gerçekleşti. 126.942 öğrencinin elemelerine katıldığı yarışmadan Arapça etkinlik yarışmalarında il birinciliği alan öğrenciler bölge finallerinde videolarını çekerek video kayıt sistemi üzerinden yarışıyorlar. Arapça bilgi yarışmaları ise 14 Nisan 2019 tarihinde 81 il merkezinde yazılı sınav şeklinde uygulanacak. 1173 Anadolu İmam Hatip Lisesinden 23.460 öğrencinin yarışacağı Arapça Bilgi Yarışmalarında dereceye giren ilk 4 okul Türkiye finallerinde İstanbul’da yeniden karşılaşacaklar.

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de yabancı dil öğretiminde en vizyonel çalışması olarak kabul edilen “6 Dilde Münazara Yarışmalarının” Arapça bölümü de “10. Arapça Yarışmaları” kapsamında 2 Mayıs 2019 Tarihinde diğer dillerle eş zamanlı olarak İstanbul’da yapılacak. İngilizce, İspanyolca, Almanca, Rusça ve Yabancı öğrencilerin Türkçe münazara yarışmaları ile birlikte yapılan Arapça münazaraları yurt dışından da ilgi ile takip ediliyor. 2017 yılında Arapça Münazara yarışmalarında Türkiye birincisi olarak ülkemizi temsil eden Arapça Münazara takımımızın 2018 yılında Katar’daki Arapça münazaralarında 52 ülke içinde Dünya birinciliğini almasının ardından dünya basını tarafından ilgiyle izlenen Arapça Münazaraları elemeleri iki gün devam ediyor.

Akdemistanbul Dil Eğitim Kurumları’nın danışmanlığında yürütülen 10. Arapça Yarışmaları Türkiye Finalleri ve Ödül Töreni bu yıl 4 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul’da İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Başakşehir Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin koordinasyonunda Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 

Dünya genelinde 450 milyon insanın konuştuğu, Birleşmiş Milletlerin resmi dil olarak kabul ettiği 6 dilden birisi olan Arapça bu gün 25 ülkede resmi dil olarak kabul edilmekte. Arapçanın İmam Hatip Okullarında daha sağlıklı bir şekilde öğretilmesi, Türkiye ve Arap dünyası arasında kültürel köprülerin pekiştirilmesi ve aynı heyecanı yaşayan öğrencilerin kaynaşması adına oldukça önem arzeden Arapça Yarışmaları, yıllardan beri “öğretilemeyen bir dil” gözüyle bakılan Arapçayı klasik formundan çıkararak Millî Eğitim Bakanlığı’nın yeni dil politikaları çerçevesine uyumlu bir şekilde “kullanılan ve hayatın içinden bir dil” formunda sunuyor.