Bizden Haberler

3. Uluslararası Arapça Yarışmaları Sona Erdi / 01.05.2012
Bilgi, şiir, hitabet ve musiki dallarının en iyileriyle sosyal medya ve Arapça grafiti yarışması birincileri ödüllerini muhteşem bir programla aldılar.

3.Uluslararası Arapça Yarışmalarında dereceye girenler muhteşem bir programla ödüllerine kavuştu. İmam-Hatip Liseleri arasında yapılan, bu yıl 8 Balkan ülkelerinin katılımıyla uluslararası bir boyut kazanan Arapça yarışmaları sona erdi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, MEB Din Öğretimi Genel Müdürü İrfan Aycan, Karadağ İslam Topluluğu Başkanı Hırvatistan Baş İmamı Aziz Alili, Romanya İslam Topluluğu Başkanı Murat Yusuf, Sırbistan Sancak İslam Topluluğu Başkan Yardımcısı Reşat Playoviç, Makedonya İslam Topluğu Başkanlığı Adına Arnavutluk İslam Topluluğu Başkanı, Rusya Mordovya İslam Topluluğu Başkanı- Rusya Müslüman Gençlik Birliği Başkanı Rusya Tataristan İslam Topluluğu Başkanlığı Adına Ukrayna Kırım İslam Topluluğu Başkanı, Katar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Sultan İbrahim Haşimi, WAMİ Dünya İslam Gençlik Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Salih İbrahim Ba Bair, WAMİ Dünya İslam Gençlik Teşkilatı YK Üyesi Menahicu’l Alemiyye Genel Müdürü Ala Ebu Âbid, Tunus Kuran Araştırmaları Merkezi YK Başkanı Habib Zerrad, Hollanda Avrupa İslam Üniversitesi Genel Sekreteri Adem Uzunca, Kuveyt Gönüllü Teşekküller Vakfı Genel Başkanı Cemal el – Doseri, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozloğan, İşadamı Remzi Gür, Suriyeli ses sanatçısı Yahya Havva, eğitim, siyaset, sanat, medya, sivil toplum kuruluşlarının önemli temsilcileri ile öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Kuran tilaveti ve İstiklal Marşının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesaj okununca salondan büyük alkış aldı.

Arapça bilgi, şiir, hitabet ve musiki dallarının en iyileri ile sosyal medya ve Arapça grafiti yarışması birincilerinin ödül töreninden önce konuşan İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Arapça'nın hem müslümanlar hem de dünya için önemli olduğundan bahsederek, 'Bu yarışmalarda emeği olanları kutluyorum. Türkiye'nin dört bir tarafından ve balkanlardan gelen öğretmen ve öğrencileri en samimi duygularla selamlıyorum' dedi.

Yarışmalar Tertip Heyeti Adına konuşan Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, böylesine büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmış olmanın gurunu taşıdıklarını belirterek: 'Bu dil sadece arap olanların dili değildir. Arapça peygamberimizin annesinin ve eşlerinin dilidir. Biz de ümmet olduğumuz için bu dil bizim anadilimizdir' dedi. Arapçanın her zaman önemli bir dil olduğunun altını çizen Ağırakça, bu dilin yaygınlaşması ve ön planda olması için imam hatip liselerine çok iş düştüğünü kaydetti. Bu yarışmaların öneminin her geçen gün daha da anlaşılacağını ifade eden Ağırakça, '3 sene önce sadece İstanbul'da başlattığımız yarışmaların ikinci senesinde tüm Türkiye'deki okullar dahil oldu. Bu sene balkanlardan gelen konuklarımızla Uluslararası bir boyut kazanan yarışamamız önümüzdeki yıllarda kafkaslar ve ortaasya ile ortadağu ülkerine yayılacaktır. Yarışmaya katkısı olan herkese çok teşekür ediyorum'dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan, Arapçanın bir dünya dili olduğunu belirterek 'Arapça her zaman önemli olmuştur. Çünkü Arapça peygamberimizin, kutsal kitabımızın dilidir. Ne yazık ki medeniyetimiizin en önemli unsurlarından birisi olan Arapçaya ilgi zamanla azalmıştır' dedi. İmam Hatip Liselerinin kuruldukları günden beri Arapça eğitimi verdiklerini belirten Aycan, 'İmam Hatip Liseli öğrenci için Arapça sadece bir dil değildir. Bu dil onlar için hem Kuran-ı Kerimi anlama, hem meslek öğrenme hem de yakın ilişkiler kurduğumuz Ortadoğu coğrafyasıyla iletişim kurma anlamında çok önemlidir.' dedi.

Yarışmalara en çok desteği verenlerin başında gelen Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, yarışmaların Uluslararası finaline ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti anlatarak sözlerine başladı. İki Cihanın Güneşi olan peygamberimizin dili olan Arapça'ya katkı verdikleri için çok mutlu olduğunu ifade eden Keskin, 'Balkan ülkelerinden gelen öğretmen ve öğrencilerle tanıştık. Onlarla Bursa arasında bir bağ kurmanın sevincini yaşadık. Bu yarışmaların içinde olmaktan çok mutluyum. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği olan herkese çok teşekür ediyorum'dedi.

Konuşmaların ardından sırayla şiir, hitabet ve musiki de birinci olan öğrenciler eserlerini seslendirdiler. Şiirde Makedonya’dan Evzal Sinani, hitabette Kosova’dan Aıd Muslıu, Musikide Kosova grubu birincisi oldu. Yarışmaların en iyilerine ödüllerini Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin verdi.

Şiirde Kosova’dan Besa Kqıku, Türkiye’den Kemal Akdağ, Musikide Bosna Hersek'in ikincilik ödülünü ise Din Öğretimi Genel Müdürü İrfan Aycan verdi.

Şiirde Halime Yüsra Sürmeli, hitabette Sırbistan’dan Amar Muderizovic, Musikide Hırvatistan'ın 3.cülük ödüllerini İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık verdi.

Bilgi Yarışmasında birinci olan Konya Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ödüllerini Önder Başkanı Hüseyin Korkut'tan alırken Graffiti birincisi ödülünü Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader'in elinden aldılar.

Sosyal medyada da büyük yankı bulan yarışmaların şiir birincisi Konya İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Fatma Erim, hitabet birincisi Zeytinburnu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mehmet Albayrak 'a ödülleri Prof. Dr. Ahmet Ağırakça tarafından verildi.

Balkan ülkeleri ve İstanbul FSM İHL öğrencilerinin ortak konserinden sonra program, sahneye çıkan Suriyeli ses sanatçısı Yahya Havva'nın öğrencilerle birlikte söylediği parçalarla sona erdi.