Bizden Haberler

Sağlık Arapçası Eğitimleri Tamamlandı / 01.09.2013
İstanbul?daki hastanelere Arap ülkelerinden gelen hasta sayısında yaşanan artış üzerine hastane yönetimleri personellerine temel Sağlık Arapçası öğretme konusunda önemli bir arayışa girmiş durumda.

Sağlık turizmi alanında büyük bir sıçrama yapan İstanbul, bu alanda Arap ülkelerinden gelen hastaları memnun edebilmek için Arapça eğitimine yöneldi.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2012 yılı Mali Destek Programları arasında yer alan Küresel Turizm Merkezi İstanbul başlıklı çağrı çerçevesinde Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği tarafından yürütülen "Orta Doğu’nun Tedavi Merkezi İstanbul: Sağlık Turizminde İhtiyaç Duyulan Nitelikte Hizmet Personelinin Yetiştirilmesi" başlıklı projesinde eğitimler tamamlandı.

Proje kapsamında son yıllarda sayılarında ciddi bir artış gözlemlenen Arap ülkelerinden İstanbul'a sağlık turizmi amacıyla gelen turistlere kaliteli bir hizmeti sunabilecek nitelikli mütercimler yetiştirmek hedeflenmişti.

Sağlık sektöründe çalışanlara yönelik sunulan 30 saatlik Temel Sağlık Arapçası Eğitimlerine toplamda 20 ayrı grupta 486 sağlık çalışanı iştirak etti. Katılım belgelerini alan sağlık çalışanları kısa bir sürede Arapça ile ilgili temel kavramları öğrendiklerini, meslek hayatlarında bu terminolojinin çok işlerine yaradıklarını ifade ettiler. Katılımcıların herhangi bir ücret ödemeden almış oldukları 30 saatlik temel sağlık eğitimleri 20 hafta boyunca devam etti.

Eğitimlerde katılımcıların Arapça okuma ve yazma bilmelerine bakılmaksızın temel konuşma kalıpları ve sağlık literatürüyle ilgili Arapça terminoloji verildi. Temel Sağlık Arapçası eğitmeni Elif Öztürk, öğrencilerin ilk derste “biz harfleri tanımadan nasıl Arapça öğreneceğiz?” şeklinde bir tepki verdiklerini, ancak dersler ilerledikçe bir çok konuşma kalıbını çok başarılı bir şekilde kullanabildiklerini ifade etti.

Proje kapsamında eğitim alan sağlık çalışanları kurumları tarafından görevli izinli sayıldı ve hafta içi 14.15-19.00 arasında beş gün süreyle Akademi Derneği’nde eğitimlere katıldılar.

Projenin diğer bir kısmı ise Arapça alanında uzman olan eğitimcilere yönelikti. 480 saatlik bir eğitim alan Arap Dili uzmanları Sağlık terminolojisi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oldular.

Ülkemize Arap ülkelerinden gelen sağlık turistlerine yönelik hizmet kalitesini arttıracak olan proje İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmişti.