AKADEMİ LİSAN VE İLMİ ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ

Kısa adıyla Akademi Derneği 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet AĞIRAKÇA’nın kurucu başkanlığında İstanbul Fatih’te kurulmuştur. Ana hedefleri arasında lisan eğitimine katkı sağlamak ve bu alanda yapılan akademik çalışmaları desteklemek olan derneğin 2009 yılından itibaren 14 haftalık seminer çalışmaları devam etmektedir. “Dil Felsefesi”, “Tercüme Teknikleri”, “Simültane Tercüme Teknikleri” alanında uzman akademisyenlerin verdiği seminerler daha çok Arapça ve İngilizce dil eğitimleri alanında yapılmaktadır. Şu ana kadar seminerlere bini aşkın öğrenci katılmış, 14 haftalık seminerlerin ikinci ve üçüncü kademeleri uygulanmıştır. İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nden 60’ı aşkın akademisyenin verdiği seminerler devam etmektedir.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV)’ye üye olan Akademi Derneği, Mayıs 2010’da Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalamış, bu çerçevede 2010 Haziran- Ağustos tarihleri arasında 50 öğrencinin yurt dışında Arapça dil eğitimi almasını organize etmiş, İstanbul’dan 25 okuldan ikişer öğrenci bu kapsamda yurt dışına gönderilmiştir. Aynı protokol kapsamında Türkiye genelindeki İmam Hatip Liselerine Model Arapça Dil Kütüphanelerinin kazandırılması hedeflenmiş, 70 İmam Hatip Lisesine her biri 4000 TL değerinde 500 kitap ve 100 CD’den oluşan Model Arapça Dil Kütüphaneleri kazandırılmıştır. Türkiye’den, Balkanlardan ve Türki Cumhuriyetlerden binlerce öğrencinin katıldığı ve büyük heyecanla takip ettiği Uluslar arası Arapça Yarışmaları da derneğin bu protokol kapsamında MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile birlikte tertip ettiği bir çalışmadır.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile “Arapça Öğretimini Geliştirme Projeleri” kapsamında bir protokol imzalayan derneğimiz, bu çerçevede İmam Hatip Ortaokulları arasında Arapça Çocuk Şarkıları Şenliği etkinliği düzenlemiştir. Ayrıca 2009 yılından itibaren İmam Hatip Okullarında görev yapan Arapça ve meslek dersi öğretmenlerine yönelik olarak İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yıllık 90 saatlik hizmet içi eğitim programları düzenlenmektedir.

Derneğin, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından ilan edilen 2012 Mali Destek Programları kapsamında belirlenen “Küresel Turizm Merkezi İstanbul” isimli projeye başvurusu kabul edilmiş, “Ortadoğu’nun Tedavi Merkezi İstanbul” isimli projesi uygulanmaya konulmuştur. Bu proje kapsamında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Özel Hastaneler Birliği Derneği (OHSAD) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesiyle proje iştirakçilik sözleşmesi imzalanmıştır.

Derneğin, Önder İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği, Ensar Vakfı, İHH, Safa Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Sosyal Doku Derneği, Yek-Der gibi sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa yürüttüğü eğitim çalışmaları olmuştur.